Hoofdstuk 6: De voeding
De voeding
Of de kat al dan niet een lastige eter is heb je voor een groot deel zelf in de hand.
Zet hem vanaf het begin een zo gevarieerd mogelijk dieet voor en er zullen zich op dit gebied weinig problemen voordoen.
Een kat die eenmaal aan een bepaald voer is gewend houdt er echter een zeer uitgesproken smaak op na.
Katten hebben een andere levenswijze dan hondachtigen. In de natuur is dat zo maar ook bij de als huisdier gehouden katten blijkt dit het geval te zijn.
Hondachtigen zijn sociale drijfjagers; de echte katachtigen daarentegen maken zich niet zo druk. Ze wachten geduldig af en slaan dan plotseling toe.
Misschien is het wel die plotselinge uitbarsting van energie afgewisseld met lange perioden van rust die hun energiebehoefte bepaald. Die verschilt dan ook aanzienlijk met de hondachtigen.
In de laatste 25 jaar wordt de kat steeds meer gehouden en gezien als een gedomesticeerd dier. In die zin dat de kat echt als huisdier wordt gehouden. Hij hoeft het niet meer te doen met af en toe een schoteltje melk dat voor hem om de deur wordt geschoven; veel van deze echte ‘huiskatten’ komen zelfs nooit meer buiten. Maar katten die af en toe nog wel eens een stukje van de blauwe lucht mogen bekijken worden meestal ook uitsluitend met speciaal kattenvoer gevoerd.
Vandaar dat de kat die voorheen zijn eigen maaltijd moest verzorgen en daarbij regelmatig een vogeltje of een of ander knaagdier wist te verschalken nu in de problemen kan zitten.
Kattenvoer door de mens bereid voldoet zo goed als helemaal aan de behoeften van de kat.
Door de industrie wordt zo optimaal mogelijk voldaan aan de behoeftes van de kat door het bereiden van ‘complete’ kattenvoeders.
De kat heeft hier overigens zelf niet erg aan meegeholpen, omdat hij een erg kieskeurige en lastige eter is.
Met dit probleem in onze gedachten zullen we de kattenvoeding eens wat nader bekijken.
Hoe voer je de kat?
Het is aan te raden de kat een zo gevarieerd mogelijk dieet te geven. Zo heb je de meeste kans dat aan al zijn behoeften wordt voldaan en zal hij niet gemakkelijk tekort schieten op voedingsgebied.
Om het je gemakkelijk te maken volgt hier een voorbeeld van zo’n gevarieerd menu:
Voorbeeld van een wekelijks menu
’s morgens 2 dagen rauwe eidooiers en
5 dagen droog kattenvoer
’s avonds 2 dagen rauw orgaanvlees als hart, max. 3 dgn. lever of nier en als tweede keus 5 dagen rauw paardenvlees, willekeurig commercieel blikvoer voor de kat, kaas, gekookt spiervlees, gekookte vis, yoghurt, gekookte groente en meelspijzen, soep, melk (tenzij zijn ontlasting dun wordt) en een bot om op te kauwen, 1 theelepel zuivere oliën, zoals maïsolie, dagelijks rundervet, boter of voedingsolie.
Water moet altijd ter beschikking staan.
Hoeveel en hoe vaak moet je voeren?
De meeste katten eten het liefst tweemaal per dag.
Per maaltijd kun je hen dan zoveel geven als ze lusten.
De meeste kattenliefhebbers hebben al vlug in de gaten hoeveel hun kat per dag nodig heeft. Wel moet je ervoor zorgen dat er geen etensresten in zijn bak achterblijven, dit om zijn eetlust op peil te houden. Zelfs enkele brokjes droogvoer zijn uit den boze.
Wordt je kat op deze hoeveelheid te dik, dan moet je hem per maaltijd wat minder geven. Een te dikke kat zit zijn eigen gezondheid in de weg.
Tussen de beide maaltijden moet je hem natuurlijk geen andere lekkernijen geven. Dit wordt al snel een slechte gewoonte van de kat, waarbij zijn eetlust in gevaar komt.
Iedere afname van de eetlust, hetzij plotseling hetzij geleidelijk kan een gevolg zijn van de een of andere parasitaire infectie, maar ook kan er een ernstiger ziekteproces achter zitten, zoals diabetes of een maagdarmprobleem.
Je moet dit zo snel mogelijk aan de dierenarts voorleggen of via de website melden: www.dierenartsonline.nl
We geven dan een advies.
Ook kunnen de voedingsbehoefte aan de hand van het ingevulde voedingsformulierberekenen.
Een grote eetlust is normaal wanneer het buiten erg koud is of wanneer de kat zeer actief is geweest, zwanger of zogend is.
Een plotselinge toename in gewicht zonder grotere eetlust kan wijzen op een schildklierafwijking of op een ander pathologisch proces.
Zwangere katten en zogende moederdieren hebben een andere voedingsbehoefte dan normale volwassen katten. Vooral vitaminen en mineralen (kalk) zijn nu van groot belang.
Hiervoor zijn speciale voeders van Hills en Leo op de markt die hierin voorzien.
Plotseling of geleidelijk verlies van de eetlust geeft vaak enorme problemen om de kat weer aan het eten te krijgen.
Slaat je kat wel eens een maaltijd over, dan is dit geen reden om direct de dierenarts te roepen, vooral niet wanneer hij verder geen ziektesymptomen vertoont.
Katten hebben een zeer efficiënte vertering en een hoge verbranding.
Dat betekent dat een kat die al enkele dagen zijn voedsel en water weigert al snel uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen. Tevens betekent dit gewichtsverlies een afname van zijn weerstandsvermogen tegen allerlei infecties.
Wat moet je dan geven?
Er zijn allerlei kattenvoeders op de markt en in vele smaken en samenstellingen.
Sommige van deze voeders kun je beschouwen als complete voeders.
Voer je uitsluitend één soort kattenvoer dat niet als ‘compleetvoer’ wordt aangemerkt, dan doe je de kat op de een of andere wijze tekort.
Is de kat echter eenmaal gewend aan dit voedsel dan zal hij vaak niet makkelijk op wat anders over gaan; sommige katten verhongeren liever.
Je moet dus voorkomen dat je kat aan een bepaald eenzijdig kattenvoer gaat wennen en hem een zo gevarieerd mogelijk menu voorzetten.
Wanneer je ervan uitgaat dat goedkoop kattenvoer is samengesteld uit goedkope grondstoffen die vaak weinig waardevolle stoffen bevatten, dus met een hoog as- en watergehalte en daardoor dus een lage caloriewaarde, dan begrijp je dat een kat enorme hoeveelheden van een dergelijk voer nodig heeft.
De grote bekende fabrikanten op het gebied van de kattenvoeding stellen een zo goed mogelijk voer samen, dat zoveel mogelijk voldoet aan de eisen die de kat eraan stelt. Zij weten uit de gegevens van de research heel goed wat een kat nodig heeft en zullen hieraan zoveel mogelijk tegemoet komen.
Dat hiervoor een zekere prijs betaald moet worden is natuurlijk logisch.
Groente
Voor zover we weten bevatten groenten geen stoffen die de kat nodig heeft. Rauwe groente wordt door de kat in het geheel niet verteerd. Eet je kat graag wat groente geef hem dan zo af en toe wat gekookte groente door zijn dagelijkse maaltijd.
Vis
Vis is een uitstekend voedsel voor katten en ze zijn er meestal dol op.
Ook hiervoor geldt dat het geencompleet voer is.
Je moet er ook voor oppassen dat een kat niet gewend raakt aan uitsluitend vis of een bepaald voer met een vissmaakje.
Vis moet beslist niet rauw, maar gekookt gegeven worden.
Hondenvoer
Katten hebben een hogere behoefte aan eiwitten, vitaminen en vetten dan honden. Vandaar dat hondenvoer niet geschikt is voor de kat.
Babyvoeding
Babyvoeding is uitstekend voor katten onder bepaalde omstandigheden.
Oude katten met digestiestoornissen of zieke katten kan men uitstekend kunstmatig voeren met deze producten, maar babyvoeding kan diarree veroorzaken.
Wil je het gedurende langere tijd aan je kat verstrekken raadpleeg dan eerst de dierenarts of vraag een advies via de website www.dierenartsonline.nl
Botten
Katten ondervinden zelden problemen wanneer ze eens een botje verorberen.
Dit in tegenstelling tot de hond. Het kauwen op een bot houdt de tanden schoon en tevens bevatten ze veel kalk.
Kleine scherpe botjes kunnen echter wel gevaarlijk zijn.
Vetten
Katten verdragen grote hoeveelheden vetten.
In tegenstelling tot hun vrienden de mens lijden ze zelden aan hart en vaatziekten als een gevolg van een te vette voeding. Commerciële droogvoeders voor katten hebben een laag vetgehalte, omdat ze de neiging hebben het voer ranzig te maken.
Dagelijks een theelepel maïsolie of voedingsolie zorgt ervoor dat de vacht van je kat mooi glanzend blijft (Beaphar* Voedingsolie).
Te dikke katten moet je geen extra vet verstrekken.
Water
Schoon, helder water moet altijd ter beschikking staan.
Katten die blikvoer krijgen voorgeschoteld zullen niet veel extra water drinken. Droogvoer heeft echter een aanzienlijk lager watergehalte, waardoor je kat meer water nodig heeft.
Overmatig veel drinken, hetzij plotseling, hetzij geleidelijk, betekent meestal dat er iets niet helemaal in orde is.
Nierziektenzijn de meest voorkomende oorzaken van overmatig veel drinken. Wanneer je de kat op tijd laat behandelen kan dit zijn leven aanzienlijk verlengen.
Neem altijd bij dergelijke klachten een kleine hoeveelheid urine mee naar de dierenarts, zodat hij direct een beter inzicht heeft wat er aan de hand kan zijn.
Melk
Er zijn vrij veel katten die geen melk drinken.
Het is dan ook niet strikt noodzakelijk voor de kat. Sommige katten missen het enzym dat nodig is om lactose (melksuiker) in de melk te verteren en om te zetten en krijgen diarree wanneer ze (teveel) melk drinken.
Katten die melk goed verdragen en het lekker vinden kan men dagelijks een kopje melk geven al dan niet vermengd met water.
Zwangere katten en kittens hebben melk en een extra hoeveelheid kalk nodig.
Andere dranken
Soep en andere dranken kun je aan de kat geven wanneer ze het graag lusten.
Toch moet je dit slechts af en toe en in geringe hoeveelheden verstrekken.
Vitaminen en mineralen
Wanneer je kat een goed uitgebalanceerd en gevarieerd dieet krijgt is het niet nodig extra vitaminen en/of mineralen te verstrekken.
Toch kan het in bepaalde gevallen nodig zijn.
Wanneer een kat vaak rauw vlees krijgt, heeft hij beslist enkele toevoegingen nodig.
Eveneens is dit bet geval bij zwangere en zogende katten.
Calcium en Fosfor
Calcium en fosfor hebben ze nodig in een verhouding van 0,9 : 1,1.
De behoefte aan calcium is 200-400 mg per dag en de behoefte aan fosfor is 150-400 mg per dag.
Natrium en Chloor
Aangenomen wordt dat de dagelijkse behoefte aan keukenzout 1500 mg is.
Men probeert wel eens de kat tot drinken aan te zetten door deze hoeveelheid te vergroten. Je kunt dan tot 3000 mg per dag geven. Dit soort wijzigingen kun je echter beter aan de dierenarts overlaten.
Behoefte aan mineralen en sporenelementen per dag:
Natrium 20-100 mg
NaCL 1500 mg
Kalium 80-200 mg
Calcium 200-400 mg
Fosfor 150-400 mg
Magnesium 8-10 mg
Jodium 0,01-0,02 mg
Zink 0,25-0,3 mg
Kobalt 0,1-0,2 mg
Koper 50-70 mg
Ca : P 0,9: 1,1
Vitamine A
Wanneer katten teveel lever eten kunnen ze hierdoor een vitamine A vergiftiging krijgen.
Vitamine D
Toevoegingen van vitamine D zijn niet nodig en zelfs af te raden. De kat zorgt zelf voor voldoende vitamine D.
Vitamine B-complex
Wanneer een kat veel ongekookte vis eet zal een van de vitamines uit deze groep – thiamine – worden afgebroken door een enzym uit de rauwe vis.
Omdat dit enzym onwerkzaam wordt door verhitting moet vis dan ook altijd gekookt gegeven worden.
Katten die veel rauwe vis eten hebben vaak geen eetlust meer, worden mager en hebben soms hartafwijkingen. In een later stadium krijgen ze spierkrampen en verlammingen.
Voor het extra verstrekken van vitamine B complex kun je de dierenarts of de website raadplegen.
Vitamine E
Grote hoeveelheden vis en vooral tonijn uit blik veroorzaken een ontsteking van het vetweefsel: yellow fatdisease (steatitis).
De kat is lusteloos, heeft geen eetlust en is gevoelig over zijn gehele lichaam. Dit is een gevolg van een gebrek aan vitamine E en het wordt afgebroken door oliën uit verschillende vissoorten.
Ranzige olie kan eveneens steatitisveroorzaken. Vooral ranzige levertraan.
Je moet de zieke katten met rust laten en natuurlijk direct stoppen met de visvoeding.
Extra vit. E kun je ze verstrekken d.m.v. tarwekiemolie (Beaphar*).
Slechte voergewoonten
Wanneer je de kat uitsluitend lever voert, vis uit blik, rauwe vis,
dan kun je grote problemen verwachten.
Veel rauwe eieren hebben tot gevolg dat biotine wordt vernietigd.
De kat zal huidklachten hebben.
Gekookte eieren kun je rustig aan de kat verstrekken, maar hij kan ook best zonder.
Wanneer je persé eieren wilt voeren, kun je hem rauwe eidooiers geven.
Slechte voergewoonten
Wanneer je de kat uitsluitend lever voert, vis uit blik, rauwe vis,
dan kun je grote problemen verwachten.
Veel rauwe eieren hebben tot gevolg dat biotine wordt vernietigd.
De kat zal huidklachten hebben.
Gekookte eieren kun je rustig aan de kat verstrekken, maar hij kan ook best zonder.
Wanneer je persé eieren wilt voeren, kun je hem rauwe eidooiers geven.
Het jachtinstinct
Het is altijd een moeilijke vraag voor de dierenarts of een kat er baat bij heeft wanneer hij jaagt en zijn prooi ook opeet.
Voor de vogelliefhebber is het een uitgemaakte zaak. Natuurlijk is er altijd de kans dat zo een infectie oplopen of vergiftigd worden doordat knaagdieren allerlei insecticiden met zich mee kunnen dragen.
Conclusie
Wanneer je de kat een goed uitgebalanceerd dieet wilt geven, dan heb je een duidelijke handleiding gekregen in het voorafgaande.
Het is af te raden het dieet van je kat plotseling te veranderen. Dit moet via de weg der geleidelijkheid.
Het beste kun je dit in 4 stappen doen:
1. voeg 25% van het nieuwe dieet toe aan het oude en meng dit geheel goed
2. 50% van het nieuwe dieet
3. 75%
4. geheel op het nieuwe voer overgaan
Sommige katten hebben slechts 1-2 dagen nodig per stap. Andere doen er 1-2 weken over.
Het belangrijkste is hierbij dat je niet ongeduldig wordt.
Je bent immers bezig je kat een diep ingewortelde gewoonte af te leren.
Heb je een volkomen gezonde kat en voer je hem op je eigen manier die niet overeen komt met de hiervoor beschrevene, dan is er niets om je ongerust over te maken.
Desgewenst kun je hier gerust mee doorgaan, vraag anders een advies via www.dierenartsonline.nl
Ben je er niet zeker van of je kat wel in een goede conditie verkeert, laat hem dan eens geheel door de dierenarts onderzoeken of vul het voedingsformulier op onze website in en vraag advies.
Advies?
Wilt u een advies of informatie? Klik dan hier.